Exploring the Brain

🧠 Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο – Φέρνουμε την επιστήμη του εγκεφάλου στα σχολεία!
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Για την Αττική 17 με 21 Μαρτίου στο πλαίσιο της Brain Awareness Week 2025
Το Εργαστήριο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με την ομάδα Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο, ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο – Planetarium On The Go και φέρνουν την επιστήμη του εγκεφάλου στα σχολεία!
Το καινοτόμο πρόγραμμα “Exploring the Brain” δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα μυστικά της νευροεπιστήμης και του εγκεφάλου μέσα από συναρπαστικές και διαδραστικές δραστηριότητες!
Καλέστε μας για να έρθουμε στον χώρο σας.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
📽️ Προβολή Πλανηταρίου ντοκιμαντέρ & ταινιών – Μια συγκλονιστική εμπειρία εμβύθισης στον εγκέφαλο μέσα από προβολές στο πλανητάριο που καθηλώνουν το κοινό!
- Για τους μαθητές Δημοτικού προτείνεται η προβολή Μυστήρια του Εγκεφάλου.
- Για τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου προτείνονται δύο συνεχόμενες 10λεπτες προβολές: Neurodome και Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο – από το Χθες στο Σήμερα. Η τελευταία είναι παραγωγή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εξιστορεί την εξερεύνηση του εγκεφάλου από τους αρχαίους Έλληνες μέχρι σήμερα.
🗣️ Παρουσιάσεις και Συζητήσεις με ειδικούς – Επιστήμονες συνεργάτες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναλύουν θέματα του εγκεφάλου και των νευροεπιστημών, απαντούν σε ερωτήσεις και λύνουν απορίες.
🔬 Παρατήρηση εγκεφαλικών κυττάρων στο μικροσκόπιο – Μια hands-on εμπειρία στον μικρόκοσμο του εγκεφάλου που συνδέει την θεωρεία με την πραγματικότητα.
👧 Για τις μικρότερες ηλικίες:
🎨 Χειροτεχνίες & δημιουργικές δραστηριότητες – Ζωγραφίζουμε τον εγκέφαλο καθώς και τα νευρικά κύτταρα και μαθαίνουμε παίζοντας
🎲 Εκπαιδευτικά παιχνίδια – Διαδραστικές προκλήσεις για καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στις ηλικίες των μαθητών και προσφέρει μια διασκεδαστική και επιστημονικά έγκυρη εμπειρία μάθησης.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε την περιγραφή και τα τρέιλερ
Οι εικόνες προβάλλονται σε όλη την εσωτερική επιφάνεια του θόλου ώστε να περιβάλλουν πλήρως το κοινό, δημιουργώντας ένα απίστευτα εντυπωσιακό περιβάλλον που συναρπάζει.
Προσθέστε μια μοναδική οπτικοακουστική διδακτική εμπειρία στο σχολείο ή την εκδήλωσή σας.
Planetarium On The Go, το μόνο Φορητό Πλανητάριο με σταθερό θόλο και καρέκλες για τους θεατές. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του είναι η ημισφαιρική οθόνη προβολής διαμέτρου 6 μέτρων με επιφάνεια εμβαδού 57 τετραγωνικών μέτρων!
Χωρητικότητα: Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο διαθέτει 36 καρέκλες και μπορεί να φιλοξενήσει περί τους 40 μαθητές σε κάθε προβολή, με τους πλέον των 36 θεατών να κάθονται σε μαξιλαράκια. Μπορούμε επίσης να φιλοξενήσουμε άτομα με ειδικές ανάγκες και χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.
Σχολεία
Προβολές
Σε ένα πρωινό μέσα στο σχολικό ωράριο μπορούν να διεξαχθούν περί τις 9 προβολές (παραστάσεις) και να εξυπηρετήσουμε πάνω από 300 μαθητές.
08:30 – 1η προβολή για μαθητές
09:00 – 2η προβολή για μαθητές
09:30 – 3η προβολή για μαθητές
10:00 – 4η προβολή για μαθητές
10:30 – 5η προβολή για μαθητές
11:00 – 6η προβολή για μαθητές
11:30 – 7η προβολή για μαθητές
12:00 – 8η προβολή για μαθητές
12:30 – 9η προβολή για μαθητές
* Μετά από κάθε προβολή ακολουθεί παρατήρηση στα μικροσκόπια και συζήτηση με τους μαθητές.
** Απασχολούμε ταυτόχρονα δύο ομάδες μαθητών, μία μέσα στον θόλο και μία στα μικροσκόπια.

Κόστος
Αν ενδιαφέρεστε για μια εκδήλωση με το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο – Planetarium On The Go επικοινωνήστε μαζί μας για μία προσφορά.
Σχολεία με μικρό αριθμό μαθητών συνεργάζονται με γειτονικά σχολεία οποιασδήποτε βαθμίδας (π.χ. νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια) για να μοιραστεί το κόστος σε περισσότερους θεατές.
Κράτηση
Η κράτηση κανονίζεται τηλεφωνικά και επιβεβαιώνεται με email.
Επικοινωνία
email: planetariumotg@gmail.com
κιν. 📲 6972 208 032 Κώστας Σακκάς
κιν. 📲 6979 116 676 Χρήστος Σακκάς
Η δράση παρουσιάστηκε το 2018 στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στον Πύργο των Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας σε συνεργασία με την Ακαδημία Νευροεπιστημών υπό την αιγίδα και συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών.
Βυθιστείτε σε μια περιπέτεια που ακολουθεί ένα περίεργο κορίτσι και το κοράκι-φίλο της καθώς εξερευνούν τι κάνει τον ανθρώπινο εγκέφαλο τόσο ξεχωριστό. Μαζί θα πετάξετε μέσα στους εγκεφάλους, θα ζουμάρετε στα μονοπάτια των νευρώνων, θα ανακαλύψετε πώς διαφέρουν οι εγκέφαλοι των ανθρώπων και των ζώων και θα ζήσετε ψευδαισθήσεις σε μεγάλη κλίμακα! Στην πορεία, θα μάθετε πώς ο εγκέφαλός σας είναι που σας σας κάνει, εσάς, και θα δείτε ότι, τελικά, ο καθένας μας έχει τη δύναμη να αλλάξει τον εγκέφαλό του. Μια συναρπαστική περιπέτεια μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
«Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο – Από τα πρώτα βήματα… μέχρι τις νευροεπιστήμες του 21ου αιώνα», Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια αναδρομή στους σημαντικότερους σταθμούς της ιστορίας των νευροεπιστημών και δείχνει πώς άλλαξε σταδιακά η αντίληψη των ανθρώπων γύρω από τη λειτουργία του εγκεφάλου, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα.
Το NEURODOME φέρνει τις ανακαλύψεις αιχμής της νευροεπιστήμης στο εντυπωσιακό περιβάλλον του Planetarium on the Go. Στην παράσταση ο θεατής κάνει ένα ταξίδι στα όρια της ανθρώπινης εξερεύνησης, από τα απώτατα όρια του γνωστού σύμπαντος, προς τα μέσα, προς το πολύ μικρό, τους νευρώνες του εγκεφάλου.