Είμαστε μια ομάδα που μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα

Νικόλαος Ματσόπουλος

Ο Νικόλαος Ματσόπουλος σπούδασε Ναυπηγός Μηχανικός, Φυσικές Επιστήμες (BSc) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία της Επιστήμης (MSc) και την Εκπαίδευση (MEd). Με την Αστρονομία ασχολήθηκε από την πρώτη εφηβική ηλικία. Την περίοδο 1973-1979 εργάστηκε εθελοντικά στο Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το 1979 εντάχθηκε στο μόνιμο προσωπικό του Αστεροσκοπείου, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε το 2014.

Τα ενδιαφέροντα του περιλαμβάνουν αστρονομικές παρατηρήσεις του Ήλιου, των πλανητών και των μεταβλητών αστέρων. Παράλληλα ασχολείται με την Iστορία της Επιστήμης, την διδακτική της Αστρονομίας και την Διάδοση της Επιστημονικής Γνώσεως. Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε 48 επιστημονικά συνέδρια, μετείχε ως επιστημονικός συνεργάτης σε 16 επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, ενώ ήταν επιστημονικός υπεύθυνος σε δύο.

Από το 1995 έως και τη συνταξιοδότησή του υπήρξε ο υπεύθυνος για τη δημιουργία, υποστήριξη και ανάπτυξη του Κέντρου Επισκεπτών του ΙΑΑΔΕΤ (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης) στην Πεντέλη. Υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και διετέλεσε πρόεδρος (1995-1999) της επιτροπής για την εκπαίδευση κοινού και ενηλίκων της European Association for Astronomy Education. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 επιστημονικές εργασίες, ανακοινώσεις σε συνέδρια και άρθρα, καθώς και οκτώ βιβλία.

Θεοφάνης Ματσόπουλος

Ο Θεοφάνης Ματσόπουλος ειδικεύεται στην παραγωγή ταινιών Πλανητάριου, την ψηφιακή επεξεργασία εικόνας, στα 3D animation και στην αστροφωτογραφία. Συνεργάζεται με παγκοσμίου φήμης οργανισμούς όπως European Southern Observatory (ESO), European Space Agency (ESA) και National Science Foundation (NSF) / AURA – Noirlab

Έχει δημιουργήσει και σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για πλανητάρια τα οποία προβάλλονται σε περισσότερα από 1000 πλανητάρια στον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες.

Τα ντοκιμαντέρ “From Earth To The Universe”, “The Hot and Energetic Universe” και “The Sun Our Living Star”, “Unveiling The Invisible Universe” και “Audio Universe” καθώς περισσότερα από 300 Video clips, time-lapses και 3D animation βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου και του AURA – Noirlab όπου διανέμονται δωρεάν με σκοπό την διάδοση της επιστήμης της Αστρονομίας στο ευρύ κοινό.

Φωτογραφίζει τοπία με φόντο τον έναστρο ουρανό, αστρονομικά φαινόμενα και ουράνια αντικείμενα βαθέως ουρανού με τη χρήση διαφόρων τηλεσκοπίων στο ιδιόκτητο αστεροσκοπείο του.

Είναι ο πρώτος έλληνας που έχει συμμετάσχει σε επίσημη φωτογραφική αποστολή του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου και του NSF / AURA – Noirlab στις ΗΠΑ και Χιλή.

Συνεργάζεται με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην δημιουργία διαφόρων ντοκιμαντέρ και λαμβάνοντας φωτογραφίες και αστροφωτογραφίες από τα τηλεσκόπια στην Αθήνα και την Πελοπόννησο.

Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας στην Αθήνα, τα Ιωάννινα, την Κόρινθο και άλλες πόλεις και νησιά της Ελλάδας. Επίσης έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 παγκόσμια φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και φωτογραφίας.

Τέλος έχει βραβευτεί με 10 διεθνή βραβεία.

Κωνσταντίνος Σακκάς

Ο Κωνσταντίνος Σακκάς, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, ασχολείται από το 1999 ενεργά με την αστρονομία διοργανώνοντας εκδηλώσεις και βραδιές παρατήρησης με τηλεσκόπια σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Κάνει συστηματικά παρουσιάσεις και μαθήματα αστρονομίας σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Είναι γραμματέας και ιδρυτικό μέλος του Αστεροσκοπείο Ζαγορίου και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων. Από το 2016 δημιούργησε και λειτουργεί το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο – Planetarium on the Go.

Χρήστος Σακκάς

Ο Χρήστος Σακκάς είναι Πολιτικός Μηχανικός Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακό σε Διαχείριση έργων – MSC Engineering project management – από το UMIST (University of Manchester Institute of Science and Technology). Από το 2016 δημιούργησε και λειτουργεί το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο – Planetarium on the Go.

Σωτήρης Καρκαντέλος

Ο Σωτήρης Καρκαντέλος, ερασιτέχνης αστρονόμος από τα εφηβικά του χρόνια, σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είναι τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος “Αστροφυσική και Κοσμολογία” του Πανεπιστημίου Πάντοβας της Ιταλίας.

Το συνεχές ενδιαφέρον του για την αστρονομία τον οδήγησε στην Πρακτική Erasmus στο Institut d’ Astrophysique Spatiale (Universite Paris-Sud), στο Orsay της Γαλλίας με τίτλο “Feasibility of a solar telescope based on Fresnel optics”.

Η πτυχιακή του εργασία “Studying the transit of Venus in 05.06.2012 as an exoplanet transit”, αντικατοπτρίζει τα ενδιαφέροντα του σε τομείς στην αιχμή της αστροφυσικής.

Έχει διδάξει Φυσική και Χημεία σε μαθητές μέσης εκπαίδευσης.