Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go         English version

instagram

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργάνωσε δράση αστρονομίας την Πέμπτη 29 Μαρτίου για σχολεία και γενικό κοινό στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί. Αξιοποιώντας το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο και τις ψηφιακές προβολές του, πάνω από 900 επισκέπτες γνωρίσαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αστέρια, αστερισμούς, ουράνια σώματα και ανθρώπινες λειτουργίες. Παράλληλα μέσα από το τηλεσκόπιο του Planetarium on the Go παρατηρούσαμε τον Ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και τους κρατήρες της Σελήνης το βράδυ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της δράσης:

Πρωινές προβολές για σχολικές ομάδες
Ύστερα από συνεννόηση με τα σχολεία πραγματοποιήθηκαν εννέα προβολές για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

silkmuseum 01

Απογευματινό πρόγραμμα προβολών για γενικό κοινό

16:00  Ο Μαγεμένος Ύφαλος (Ηλικίες 5+)
Η ταινία μας μεταφέρει στα βάθη της θάλασσας σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο, ένα μοναδικό κόσμο, πολύχρωμο και ξένο, γεμάτο περιπέτειες και κίνδυνους, αινίγματα και μυστήρια, παλιούς θρύλους και μύθους, έναν κόσμο που κατοικείται από πλάσματα με χιούμορ και θάρρος, αξιαγάπητα και παράξενα, γοητευτικά και επικίνδυνα.

16:40  Αποχαιρετώντας το Cassini-Εξερευνώντας τον Κρόνο (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 6+)
Μετά από 20 χρόνια στο διάστημα, η διαστημοσυσκευή Cassini ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες διαστημικές αποστολές στην εξερεύνηση του διαστήματος. Ακολουθήστε το συναρπαστικό ταξίδι του Cassini, μάθετε για το περιβάλλον του Κρόνου και ανακαλύψτε τους μοναδικούς του δορυφόρους.

silkmuseum 0217:10 Ο Μαγεμένος Ύφαλος

17:50 Από Τη Γη Στο Σύμπαν (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+)
Η παράσταση είναι ένα μοναδικό ταξίδι στο Σύμπαν. Μετά από μια σύντομη αναφορά στην Αστρονομία των Αρχαίων, μας ταξιδεύει στο Ηλιακό μας σύστημα, στα άστρα, τον Γαλαξία μας, στο Σύμπαν, όπως αυτά περιγράφονται από την σύγχρονη επιστήμη.

18:30 ΟΡΑΣΗ! Το ταξίδι του φωτός στο χώρο, το χρόνο και το νου (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 8+)
Ταξιδέψτε πάνω σε ένα φωτόνιο, από τα πέρατα του γαλαξία στο μάτι και το μυαλό σας και βιώστε το πως βλέπουμε. Ακολουθείστε τη δημιουργία και το ταξίδι ενός φωτονίου, από τον πυρήνα ενός άστρου του γαλαξία μέχρι το μάτι ενός νεαρού κοριτσιού. Ανακαλύψτε τις δομές του ματιού και τη λειτουργία τους, πριν ταξιδέψετε μέσω του οπτικού νεύρου μέσα στον εγκέφαλο.

silkmuseum 0619:00 Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο (Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 6+)
Σκεφτήκατε ποτέ τι κρύβεται μέσα στο μυαλό μας; Θέλετε να μάθετε πως δημιουργούνται οι σκέψεις και τα συναισθήματα. Στην παράσταση ο θεατής κάνει ένα ταξίδι στα όρια της ανθρώπινης εξερεύνησης, από τα απώτατα όρια του γνωστού σύμπαντος, προς τα μέσα προς το πολύ μικρό τους νευρώνες του εγκεφάλου. Όλες οι απεικονίσεις του εγκεφάλου χρησιμοποιούν πραγματικά δεδομένα από ερευνητές και νευροεπιστήμονες.

19:20 Από Τη Γη Στο Σύμπαν

20:00 Αποχαιρετώντας το Cassini-Εξερευνώντας τον Κρόνο

20:30 Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο

Η συμμετοχή στις δράσεις ήταν δωρεάν. Για σχολικές ομάδες απαραίτητη ήταν η δήλωση συμμετοχής επικοινωνώντας με το Μουσείο.

silkmuseum 06silkmuseum 06