Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go         English version

instagram

To σημείο προσσελήνωσης του Apollo 11 όπως απεικονίζεται από το LRO, με χρονοδιάγραμμα των αστροναυτών και σημειωμένα διάφορα χαρακτηριστικά. Credit: NASA/LROC

Στις 20 Ιουλίου 2019 συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από όταν ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά σε έναν άλλο κόσμο.

Αυτή η πρώτη αποστολή στην επιφάνεια της Σελήνης διήρκεσε λιγότερο από μία μέρα και οι Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Όλντριν περιηγήθηκαν έξω από τη σεληνάκατο για μόλις δυόμισι ώρες περίπου.

Μα κατάφεραν αρκετά σε αυτό το διάστημα, συνέλεξαν σεληνιακά πετρώματα, τοποθέτησαν επιστημονικά όργανα στην επιφάνεια, τοποθέτησαν τη σημαία, επιθεώρησαν τη γύρω περιοχή και τράβηξαν αρκετές φωτογραφίες.

Μισός αιώνας, μοιάζει πολύς καιρός, σε ένα φεγγάρι πολύ πολύ μακρυά, μα τώρα μπορείτε να παρακολουθήσετε την αποστολή με μία δορυφορική ματιά: Οι επιστήμονες που διαχειρίζονται την ιστοσελίδα Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC) δημιούργησαν μία εντυπωσιακή διαδραστική απεικόνιση, όπου μπορείτε να δείτε την περιοχή προσσελήνωσης χρησιμοποιώντας μία φωτογραφία LROC και όταν μετακινηθείτε στο χρονοδιάγραμμα της αποστολής η εικόνα αλλάζει και σας δείχνει πού ήταν οι αστροναύτες, τι έκαναν και ποιες συνομιλίες είχαν μεταξύ τους αλλά και με το Κέντρο Ελέγχου πίσω στη Γη.

2019 apollo 11 01

To σημείο προσσελήνωσης του Apollo 11 όπως απεικονίζεται από το LRO, με χρονοδιάγραμμα των αστροναυτών και σημειωμένα διάφορα χαρακτηριστικά. Credit: NASA/LROC

Είναι εκπληκτικό να παρακολουθούμε πως εξελίχθηκαν τα πράγματα σε αυτό το σύντομο διάστημα που οι αστροναύτες ήταν πάνω στο Φεγγάρι. Δείτε το πρώτο “μικρό βήμα” του Άρμστρονγκ και μετά κοιτάξτε καθώς οι δύο αστροναύτες πηγαινοέρχονται γύρω από τη σεληνάκατο εκτελώντας τις αποστολές τους, αλλά και διανύοντας τη διαδρομή των 60 μέτρων για να διερευνήσουν τον Μικρό Δυτικό Κρατήρα ( Little West Crater).

Μπορείτε ακόμη να κάνετε ζουμ ή και να μεγαλώσετε την εικόνα για να δείτε την ευρύτερη περιοχή προσσελήνωσης. 400 μέρα δυτικά βρίσκεται ο πολύ μεγαλύτερος Δυτικός Κρατήρας (West) ο οποίος έχει εκτινάξει αρκετά συντρίμματα, μεγάλους ογκόλιθους, γύρω του. Ο υπολογιστής ελέγχου καθόδου οδηγούσε το σκάφος σε αυτήν ακριβώς την περιοχή, όταν ο Άρμστρονγκ αναγκάστηκε να πάρει χειροκίνητα τον έλεγχο της σεληνάκατου για να την παρακάμψει, καταναλώνοντας όμως σχεδόν όλα τα διαθέσιμα για την κάθοδο καύσιμα. Αν αργούσε ακόμη 15 δευτερόλεπτα να προσσεληνώσει το σκάφος, το κέντρο ελέγχου θα έδινε εντολή ματαίωσης της προσσελήνωσης (δείτε το Ημερολόγιο της Αποστολής Apollo 11, στο σημείο 102:55:16)

2019 apollo 11 02

Μια ευρύτερη άποψη της περιοχής προσσελήνωσης του Apollo 11 δείχνει τον Δυτικό Κρατήρα ο οποίος εκτίναξε μεγάλους ογκόλιθους γύρω του. Credit: NASA/LROC

Η διαστημοσυσκευή Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) της NASA βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη σε ύψος που κυμαίνεται από 20 μέχρι 165 km, δίνοντάς μας εικόνες τέτοιας ευκρίνειας ώστε να διακρίνονται ακόμη και τα μονοπάτια που δημιούργησαν οι αστροναύτες περπατώντας στο έδαφος της Σελήνης!

Κοιτάξτε πως η φωτογράφιση σε διαφορετικές ημέρες, αλλάζει τη σκιά του τμήματος καθόδου της σεληνάκατου που έχει παραμείνει στη Σελήνη.

2019 apollo 11 landing 01 2019 apollo 11 landing 01 2019 apollo 11 landing 01

Ακολουθώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από όλες τις αποστολές Apollo που προσσεληνώθηκαν, αλλά και από άλλες διαστημοσυσκευές που έχουμε στείλει στο Φεγγάρι :-) http://www.lroc.asu.edu/featured_sites

--

Κώστας Σακκάς
Φορητό Ψηφιακό Πλαμνητάριο
Planetarium On the Go