Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go         English version

instagram

Για την επέτειο των 20 χρόνων του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έφτιαξε το παρακάτω time-lapse video, με τη θέα της Γης από τον ISS στη διάρκεια δύο ολόκληρων περιφορών.

Το video δημιουργήθηκε με πάνω από 21.000 φωτογραφικές λήψεις από τον αστροναύτη Alexander Gerst στις 6 Οκτωβρίου του 2018. Η κάμερα έχει ευρυγώνιο φακό με αποτέλεσμα η Γη να φαίνεται πιο καμπύλη από ότι είναι πραγματικά. Το βίντεο τρέχει με ταχύτητα 12,5 x , συμπυκνώνοντας τις τρεις ώρες σε 15 λεπτά.

Μπορείτε να κοιτάτε και τον χάρτη στην επάνω δεξιά γωνία, για να βλέπετε πού βρίσκεται κάθε στιγμή ο ISS. Ο χάρτης αφαιρείται δύο φορές στο βίντεο για να φανεί ο Ήλιος να ανεβαίνει στον ανατολικό ορίζοντα. Η Ελλάδα διακρίνεται στα 19 πρώτα δευτερόλεπτα, αρχικά η Πελοπόννησος κάτω δεξιά και στη συνέχεια τα χαρακτηριστικά τρία πόδια της Χαλκιδικής.

Μπορεί να παρατηρήσετε στη δεύτερη τροχιά, ότι ο ISS περνά πάνω από ένα διαφορετικό μέρος της Γης από ότι έκανε στην πρώτη. Αυτό είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα της τροχιάς γύρω από τον πλανήτη. Ο σταθμός περιφέρεται γύρω από το κέντρο της Γης υπό γωνία σε σχέση με τον Ισημερινό (με κλίση περίπου 51°). Την ίδια στιγμή η Γη περιστρέφεται μία φορά την ημέρα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της περίπου 90-λεπτών τροχιάς, η Γη έχει στρέψει περίπου 22 ° (κάνει μια στροφή 360 μοιρών κάθε 24 ώρες, δηλαδή 15° ανά ώρα), αλλάζοντας την επιφάνεια που φαίνεται από κάτω. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικές ημέρες βλέπουμε τον σταθμό να περνάει πάνω από το κεφάλι μας και άλλες όχι, με γυμνό μάτι σαν ένα κινούμενο έντονο φως στον ουρανό.

Ο ISS είναι ένα εργαστήριο σε τροχιά γύρω από τη Γη, η μεγαλύτερη κατασκευή που έχουμε στο διάστημα με μέγεθος όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Συναρμολογήθηκε κομμάτι κομμάτι σε τροχιά, κυρίως από το 1998 μέχρι το 2011, και εξελίσσεται συνεχώς με νέες αποστολές και πειράματα. Περιφέρεται 400 km πάνω από την επιφάνεια της Γης και ταξιδεύει με ταχύτητα 27.600 km/h , ολοκληρώνοντας μία περιφορά γύρω από τη Γη κάθε 90 λεπτά. Δηλαδή οι αστροναύτες περιφέρονται 15 φορές γύρω από τη Γη κάθε ημέρα και διανύουν απόσταση ίση με το διπλάσιο της απόστασης Γη-Σελήνη.

Αλήθεια, πόσοι κοίταξαν άραγε στον ουρανό της 6ης Οκτωβρίου και αναρωτήθηκαν τι είναι αυτό το φως που κινείται πάνω από το κεφάλι τους ή ακόμη καλύτερα πόσοι κοίταξαν γνωρίζοντας ότι σε αυτό το φως βρίσκονταν τρεις αστροναύτες σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη :-)