Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go         English version

instagram

«Σούπερ Πανσέληνος» - η μεγαλύτερη Πανσέληνος από το 1948, τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Όλοι μας έχουμε απολαύσει το ολόγιομο φεγγάρι να ανατέλλει πορτοκαλοκίτρινο και τεράστιο. Όταν το φεγγάρι βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα φαίνεται αφύσικα μεγάλο πίσω από δέντρα, κτίρια ή άλλα αντικείμενα. Αυτό είναι μια οπτική ψευδαίσθηση, καθώς το φεγγάρι έχει το ίδιο μέγεθος είτε χαμηλά είτε ψηλά στον ορίζοντα, μα αυτό δεν μειώνει την ομορφιά και την ευχαρίστηση που αποκομίζουμε να παρατηρούμε την πανσέληνο να ανατέλλει.

Το μέγεθος της πανσέληνου όμως πράγματι αλλάζει, καθώς η απόσταση της Σελήνης από τη Γη δεν είναι σταθερή.

Λόγω της ελλειπτικής τροχιάς το φεγγάρι απέχει 406.700 km στο απόγειο και 356.500 km στο περίγειο. Όταν μια πανσέληνος συμβαίνει στο περίγειο, έχουμε μία “σούπερ πανσέληνο” (supermoon). Ειδικά η πανσέληνος της 14ης Νοεμβρίου 2016 θα είναι τόσο μεγάλη όσο του Ιανουαρίου του 1948, ενώ θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Νοέμβριο του 2034 για να ξανασυμβεί το ίδιο.

Μία πανσέληνος στο περίγειο μπορεί να είναι έως και 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη από ότι στο απόγειο, ωστόσο δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε τη διαφορά. Μια διαφορά 30% της φωτεινότητας μπορεί εύκολα να καλυφθεί από σύννεφα ή από τη φωτορύπανση των πόλεών μας. Επίσης, ψηλά στον ουρανό δεν υπάρχουν χάρακες για να μετρήσουμε τη διάμετρο του φεγγαριού, και χωρίς σημεία αναφοράς για να έχουμε αίσθηση της κλίμακας μία “σούπερ πανσέληνος” μοιάζει με μία άλλη πανσέληνο. Μα αυτή τη Δευτέρα αν είμαστε τυχεροί θα δούμε μία από τις μεγαλύτερες πανσέληνους του αιώνα!

Κώστας Σακκάς, για το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο

* Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο προβάλλει ψηφιακές παραστάσεις ημισφαιρικής οθόνης πλήρους θόλου (360ο), σε έναν σταθερό συναρμολογούμενο θόλο διαμέτρου 6 μέτρων με επιφάνεια οθόνης 57 m2, προσφέροντας στους θεατές μία μοναδική οπτικοακουστική εμπειρία. Δείχνοντας τις συναρπαστικές ανακαλύψεις στην εξερεύνηση του διαστήματος, συμβάλλει στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας, ανοίγει τους ορίζοντες των θεατών, εμπνέει και εκπαιδεύει για όσα μας περιβάλλουν για την ίδια τη Γη και τη θέση μας στο σύμπαν.

Δημοσιεύτηκε στους Νέους Αγώνες την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Super Full Moon Sounio low

2016 11 10 neoi agones