Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go         English version

instagram

Η διαστημοσυσκευή Osiris-Rex της NASA μόλις ολοκλήρωσε έναν επικίνδυνο ελιγμό. Άγγιξε με έναν βραχίωνα την επιφάνεια του αστεροειδή Bennu και συνέλεξε δείγματα από την επιφάνειά του. Αν όλα πάνε καλά, θα επιστρέψει με τα δείγματα στη Γη το 2023.

2020 Osiris Rex

Καλλιτεχνική απόδοση, το Osiris-Rex προσεγγίζει για να αγγίξει τον αστεροειδή Bennu. Credit: NASA/Goddard/University of Arizona

Ο αστεροειδής Bennu έχει διάμετρο περί τα 500 m και βρίσκεται σε απόσταση 330 εκ. km από τον πλανήτη μας. Το Osiris-Rex εκτοξεύθηκε το 2016 και χρησιμοποίησε τη Γη για να κερδίσει ταχύτητα με τη μέθοδο της βαρυτικής εκσφενδόνισης το 2017. Έφθασε στον αστεροειδή το 2018 και έκτοτε τον μελετούσε και χαρτογραφούσε με μεγάλη λεπτομέρεια.

Η χαρτογράφηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική. Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί περίμεναν μία ομοιόμορφη σκονισμένη επιφάνεια, μα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι. Πολύ γρήγορα διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε καμία περιοχή χωρίς εμπόδια για την ασφαλή προσέγγιση του σκάφους.

OSIRIS-REx – Asteroid Bennu 360 spin

O ελιγμός χρειάσθηκε προσεκτικό σχεδισμαό. Η βαρύτητα του αστεροειδούς είναι τόσο μικρή ώστε το σκάφος δεν μπορεί να προσεδαφιστεί πάνω του. Γι' αυτό επιλέχθηκε η μέθοδος του βραχίωνα για τη συλλογή των δειγμάτων. Στην άκρη του βραχίωνα υπάρχει ένα κυλινδρικός θάλαμος με μία αμπούλα με υπό πίεση αέριο άζωτο. Μόλις ο βραχίωνας άγγιξε το έδαφος, απελευθερώθηκε το άζωτο. Η πίεση του αερίου σήκωσε σκόνη και πετραδάκια τα οποία ελπίζουμε να συλλέχθηκαν στον θάλαμο. Ο στόχος είναι να συλλεχθούν τουλάχιστον 60 γραμμάρια ύλης, μα αν όλα πάνε καλά μπορεί να συλλεχθεί μέχρι και 1 κιλό πετρωμάτων. Σε μερικές ημέρες θα ξέρουμε αν η συλλογή ήταν επιτυχής. Αν όχι, οι μηχανικοί έχουν άλλες δύο προσπάθειες καθώς το σκάφος διαθέτει συνολικά τρεις αμπούλες πεπιεσμένου αζώτου.

2020 Osiris Rex arm

Ο Βραχίωνας λίγο πάνω από την επιφάνεια, σε μία δοκιμή προσέγγισης πριν μερικούς μήνες. Credit: NASA/Goddard/University of Arizona.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακουμπάμε έναν αστεροειδή. Το 2018 το Ιαπωνικό Hayabusa-2 άγγιξε δύο φορές τον αστεροειδή Ryugu, επίσης με έναν βραχίωνα, συλλέγοντας δείγματα τα οποία τα περιμένουμε στη Γη τον Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή σε δύο μήνες!

Αστεροειδείς - χρονοκάψουλες

Οι αστεροειδείς έχουν ηλικία περί τα 4,5 δισεκατομμύρια έτη, όσο δηλαδή και το ίδιο το ηλιακό μας σύστημα. Γι' αυτό και τα δείγματα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Είναι σαν να πηγαίνουμε πίσω στο χρόνο και να βλέπουμε αρχέγονα υλικά από τη δημιουργία του ηλιακού συστήματος. Η μελέτη τους θα μας δώσει απαντήσεις ενδεχομένως και για το πως ξεκίνησε η ζωή στη Γη.

Προς το παρών περιμένουμε την ασφαλή επιστροφή των δύο απόστολών.

 NASA’s Asteroid Heist: The Challenges of TAG

 --
Κώστας Σακκάς

Planetarium On the Go

Φέρνουμε τον έναστρο ουρανό σε εσάς!

Astro Tours Greece