Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go         English version

instagram

Σήμερα 6 Οκτωβρίου 2020, ο Άρης θα βρεθεί στην κοντινότερη στη Γη απόσταση. Κάθε 26 μήνες η Γη προσπερνάει τον Άρη κατά την περιφορά της γύρω από τον Ήλιο. Τότε Άρης, Γη και Ήλιος έρχονται περίπου στην ίδια ευθεία και λέμε ότι ο Άρης βρίσκεται σε αντίθεση. Βρίσκεται δηλαδή στην αντίθετη θέση - αντιδιαμετρικά από τον Ήλιο - στον ουρανό. Όταν ο Ήλιος δύει, ο Άρης ανατέλλει και είναι ορατός καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Μια και οι τροχιές είναι ελλειπτικές, δεν είναι όλες οι αντιθέσεις ίδιες, η κοντινότερη απόσταση μεταβάλλεται. Σήμερα ο Άρης θα βρεθεί ιδιαίτερα κοντά, θα χρειαστούν 15 χρόνια για βρεθεί κοντύτερα. Οπότε αυτή την περίοδο αποτελεί έναν εντυπωσιακό στόχο για τα τηλεσκόπιά μας ?? καθώς έχει μεγάλο φαινόμενο μέγεθος και διακρίνουμε χαρακτηριστικά στην επιφάνειά του. Μα και με γυμνό μάτι είναι εντυπωσιακός, απλά βγείτε έξω και θαυμάστε ένα πορτοκαλοκόκκινο “άστρο” να δεσπόζει στον έναστρο ουρανό!

Η αντίθεση του Άρη θα συμβεί στις 13 Οκτωβρίου 2020, μα στην κοντινότερη απόσταση Άρης και Γη θα βρεθούνε σήμερα 6 Οκτωβρίου.

Image Credit: Pete Lawrence

 --
Κώστας Σακκάς

Planetarium On the Go

Astro Tours Greece

Φέρνουμε τον έναστρο ουρανό σε εσάς!