Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go         English version

instagram

Ένα μικρό κομμάτι από τον Άρη ξεκινά ταξίδι επιστροφής, πάνω στον πύραυλο της NASA αύριο Πέμπτη.

Το ρομποτικό όχημα Perseverance θα κουβαλάει μαζί του έναν μετεωρίτη που προήλθε από τον Κόκκινο Πλανήτη και μέχρι τώρα βρισκόταν στη συλλογή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Οι γνωστές ιδιότητες του μετεωρίτη θα χρησιμοποιηθούν για το καλιμπράρισμα ενός οργάνου στο Perseverance στην προσπάθεια ανακάλυψης αρχαίας μικροβιακής ζωής στον Άρη.

Το πέτρωμα του μετεωρίτη δημιουργήθηκε πριν από 450 εκατομμύρια χρόνια, αποκολλήθηκε από την επιφάνεια του Άρη πριν από 600.000 με 700.000 χρόνια και στη συνέχεια έπεσε στη Γη πριν από περίπου 1.000 χρόνια. Και τώρα επιστρέφει στον Άρη!

2020 meteorite to mars

Μία τομή του μετεωρίτη SaU 008 που ανακαλύφθηκε στο Ομάν το 1999. Cretid: NASA\JPL

Ο μετεωρίτης ανακαλύφθηκε στις ερήμους του Ομάν το 1999 και ονομάζεται Sayh al Uhaymir 008 (SaU 008). Είναι ένα κομμάτι βασάλτη - κοντά στον τύπο ηφαιστειογενούς πετρώματος που συναντάμε στα Γλαρονήσια της Μήλου.

2020 glaronissia

Στύλοι βασάλτη στα Γλαρονήσια της Μήλου. Καθώς κρυώνει η λάβα και συρρικνώνεται, δημιουργούνται κατακόρυφοι, ευθύγραμμοι, εξαγωνικοί στύλοι βασάλτη. Image Cretid: Tripadvisor

Το κομμάτι του μετεωρίτη μαζί με άλλα εννέα διαφορετικά υλικά, έχουν τοποθετηθεί σε μία θήκη στο μπροστινό μέρος του οχήματος, ώστε να σκανάρονται κατά καιρούς από το όργανο SHERLOC (Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals). Καθώς τα υλικά δείκτες έχουν γνωστές ιδιότητες, θα χρησιμοποιούνται κατά καιρούς για το καλιμπράρισμα του οργάνου. Το SHERLOC είναι τοποθετημένο στον ρομποτικό βραχίονα του οχήματος, και χρησιμοποιεί φασματοσκόπια, λέιζερ και μία κάμερα για να αναζητήσει οργανικά και μεταλλικά στοιχεία στα πετρώματα, όπως αυτά έχουν τροποποιηθεί από το αρχαίο υδάτινο περιβάλλον του Άρη, ενδείξεις για την αρχαία ύπαρξη μικροβιακής ζωής.

2020 case sherloc

Η θήκη με τα δέκα υλικά για το καλιμπράρισμα του SHERLOC. Cretid: NASA/JSC

2020 jezero crater

Ο κρατήρας Jezero στον Άρη - χάρτης υψομέτρων. Το μέρος προσεδάφισης σημειώνεται με τη μαύρη έλλειψη. Αριστερά ένα ποτάμι που κατέληγε στον κρατήρα. Cretid: NASA/JPL

To μέρος προσεδάφισης είναι ο διαμέτρου 49 km κρατήρας Jezero, λίγο βόρεια του ισημερινού. Μέσα στον κρατήρα υπήρχε μια λίμνη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Το Perseverance rover θα προσεδαφιστεί στις εκβολές ενός ποταμού που κατέληγε στον κρατήρα, για να εξερευνήσει τα στρώματα αποθέσεων πετρωμάτων, άμμου και ενδεχομένως οργανικού άνθρακα

2020 jezero delta

Το Jezero δέλτα, οι εκβολές ενός αρχαίου ποταμού στον Άρη. Cretid: NASA/JPL/JHUAPL/MSSS/BROWN UNIVERSITY

Η εκτόξευση της αποστολης Perseverance της NASA είναι προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη και ώρα Ελλάδας 14:50.

--
Κώστας Σακκάς
Planetarium On the Go
Φέρνουμε τον έναστρο ουρανό σε εσάς!