Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go         English version

instagram

Έχουν περάσει πάνω από είκοσι χρόνια από την προηγούμενη φορά που ένας κομήτης, o Hale-Bopp, ήταν ορατός με γυμνό μάτι στον ουρανό. Η αναμονή αυτή τερματίστηκε με τον κομήτη C/2020 F3 (NEOWISE), μα μέχρι τώρα ήταν ορατός τα ξημερώματα και πολύ χαμηλά στον ορίζοντα. Τις επόμενες ημέρες αυτό θα αλλάξει, ο κομήτης θα αρχίσει να φαίνεται το σούρουπο.

Image Credit: Dr. Sebastian Voltmer, NEOWISE rising over Spicheren, France.

2020 comet neowise 01

Για να τον παρατηρήσετε πρέπει να κοιτάξετε Βόρειο Δυτικά στην περιοχή κάτω από τη Μεγάλη Άρκτο (που μοιάζει με κουτάλα ή κατσαρόλα στον ουρανό). Στην εικόνα ο κίτρινος κύκλος με τον ροζ σταυρό απεικονίζει τη θέση του κομήτη NEOWISE στις 14|07 στις 22:00. Κάθε επόμενος κύκλος αποτυπώνει τη θέση του μία ημέρα μετά μέχρι τις 23 Ιουλίου.

Την Τετάρτη 15|07 ο κομήτης NEOWISE θα βρίσκεται μόλις 10 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, μα την Κυριακή 19|07 θα βρίσκεται σχεδόν 20 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Οι δέκα μοίρες αντιστοιχούν με το πλάτος της γροθιάς σας κοιτώντας την με το χέρι σας τεντωμένο. Δηλαδή την Τετάρτη στις 22:00 ο κομήτης θα βρίσκεται μια γροθιά πάνω από τον ορίζοντα, ενώ την Κυριακή την ίδια ώρα θα βρίσκεται στο διπλάσιο ύψος, δυο γροθιές πάνω από τον ορίζοντα.

Κάθε ημέρα που περνά θα τον βλέπουμε όλο και πιο ψηλά στον ουρανό. Μα κάθε ημέρα θα είναι και λιγότερο φωτεινός καθώς βρίσκεται στη φάση που απομακρύνεται από τον Ήλιο.

Για να τον παρατηρήσετε θα πρέπει να επιλέξετε ένα μέρος χωρίς εμπόδια προς τον ΒΔ ορίζοντα και όσο το δυνατό χωρίς φώτα. Η παρατήρηση θα είναι ευκολότερη αν έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι κιάλια. Και όταν τον εντοπίσετε μπορεί να κάνετε μια απόπειρα να τον φωτογραφίσετε, ακόμη και με την κάμερα του κινητού σας!

Ο NEOWISE βρέθηκε στο περιήλιο, στην κοντινότερη δηλαδή απόσταση από τον Ήλιο, στις 03|07 σε απόσταση περί τα 45 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Τώρα βρίσκεται στην πορεία του προς το εξωτερικό Ηλιακό Σύστημα. Πιο κοντά στην Γη θα βρεθεί στις 22|07 σε απόσταση από εμάς περί τα 100 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Μέχρι τότε θα είναι σχετικά φωτεινός στον νυχτερινό ουρανό, μα μετά η λαμπρότητά του θα μειώνεται ραγδαία καθώς θα απομακρύνεται από τη Γη.

Η τροχιά του θα τον μεταφέρει σε απόσταση 100 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, για να ξαναπεράσει από τη γειτονιά μας σε 6.800 χρόνια.

2020 comet neowise 02

--
Κώστας Σακκάς
Planetarium On the Go
Φέρνουμε τον έναστρο ουρανό σε εσάς!