Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go         English version

instagram

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να προσανατολιστείτε στον νυχτερινό ουρανό του καλοκαιριού, από το να βρείτε το Θερινό Τρίγωνο.

Μόλις νυχτώσει, θα δείτε τρία φωτεινά αστέρια όχι πολύ πάνω από τον ορίζοντα. Μέρα με τη μέρα καθώς προχωράει το καλοκαίρι, τα αστέρια αυτά θα βρίσκονται όλο και ψηλότερα στον ουρανό. Αυτό είναι το περίφημο Θερινό Τρίγωνο, ένας σχηματισμός τριών από τα φωτεινότερα αστέρια του έναστρου ουρανού.

 

2020 summer triangle

Στις δύο κορυφές βρίσκονται ο Αλτάιρ (στον αστερισμό του Αετού) και ο Βέγας (στον αστερισμό της Λύρας) που απέχουν από εμάς περί τα 17 και 25 έτη φωτός αντίστοιχα.

Στην τρίτη κορυφή, ο Ντένεμπ (η ουρά στον αστερισμό του Κύκνου) απέχει περί τα 2.500 έτη φωτός. Το φως του χρειάστηκε να ταξιδέψει 2.500 χρόνια στο διάστημα για να φθάσει στα μάτια μας, ξεκίνησε δηλαδή το ταξίδι του την εποχή των αρχαίων Ελλήνων! Είναι ένα από τα πιο μακρινά αστέρια που μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι.

2020 Altair Deneb Vega

Τα αστέρια του Θερινού Τριγώνου.  Image Credit: Rogelio Bernal Andreo (Deep Sky Colors)

Αν και με παρόμοια φαινόμενη λαμπρότητα στον ουρανό, τα τρία αστέρια είναι διαφορετικά μεταξύ τους.

Ο Αλτάιρ έχει μάζα σχεδόν διπλάσια του Ήλιου και είναι 10 φορές φωτεινότερος. Με 17 έτη απόσταση είναι ένα από τα κοντινότερα αστέρια που μπορείτε να δείτε στον ουρανό. Η λαμπρότητά του οφείλετε στην κοντινή του απόσταση. Αν απείχε 100 έτη φωτός ούτε που θα τον βλέπατε στον ουρανό.

Ο Βέγας είναι ελαφρώς μεγαλύτερος σε μάζα από τον Αλτάιρ μα τέσσερις φορές φωτεινότερος. Είναι το 5ο λαμπρότερο άστρο στον ουρανό. Λόγω της μετάπτωσης του άξονα της Γης, πριν από 14.000 χρόνια ο Βέγα βρισκόταν στη θέση του Πολικού Αστέρα και θα βρεθεί πάλι σε αυτή σε 12.000 χρόνια.

Ο Ντένεμπ είναι ο μεγαλύτερος από τους τρεις και με διαφορά, είναι υπεργίγαντας. Έχει 20 φορές τη μάζα του Ήλιου και είναι 200.000 φορές φωτεινότερος από αυτόν. Είναι τόσο μεγάλος ώστε μια μέρα θα εκραγεί σαν υπερκαινοφανής αστέρας (supernova). Αν και βρίσκεται 100 φορές μακρύτερα από τον Βέγα είναι τόσο φωτεινός, ώστε έχει παρόμοια φαινόμενη λαμπρότητα στον ουρανό. Αν βρισκόταν το ίδιο κοντά με τον Βέγα θα ήταν τόσο λαμπερός ώστε θα μπορούσαμε να διαβάζουμε με το φως του.

Είναι εντυπωσιακό να βλέπετε τον Κύκνο και μπροστά του τον Αετό πάνω από το κεφάλι σας όλο το καλοκαίρι, μα το Θερινό Τρίγωνο είναι ορατό τόσο το φθινόπωρο όσο και τον χειμώνα.

--

Κώστας Σακκάς
Planetarium On the Go
Φέρνουμε τον έναστρο ουρανό σε εσάς!