Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go         English version

instagram

Ομάδα αστρονόμων ανακάλυψαν πιθανά ίχνη ζωής στον πλανήτη Αφροδίτη, για την ακρίβεια στην ατμόσφαιρά της.

Οι αστρονόμοι ανίχνευσαν μία ανόργανη χημική ένωση που ονομάζεται φωσφίνη, η οποία δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης στην ποσότητα που ανιχνεύθηκε. Στη Γη η φωσφίνη δημιουργείται είτε από μικρόβια είτε βιομηχανικά.

Και στην Αφροδίτη δεν υπάρχουν βιομηχανίες, οπότε...

Περισσότερα: Υπάρχει ζωή στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης;

Την προηγούμενη Κυριακή 16 Αυγούστου 2020 ένας αστεροειδής έκανε το κοντινότερο πέρασμα από τον πλανήτη μας που έχει καταγραφεί, περνώντας μόλις 2.950 km πάνω από την επιφάνεια της Γης!

Περισσότερα: Το κοντινότερο πέρασμα αστεροειδή από τη Γη!

Ένα μικρό κομμάτι από τον Άρη ξεκινά ταξίδι επιστροφής, πάνω στον πύραυλο της NASA αύριο Πέμπτη.

Το ρομποτικό όχημα Perseverance θα κουβαλάει μαζί του έναν μετεωρίτη που προήλθε από τον Κόκκινο Πλανήτη και μέχρι τώρα βρισκόταν στη συλλογή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

Οι γνωστές ιδιότητες του μετεωρίτη θα χρησιμοποιηθούν για το καλιμπράρισμα ενός οργάνου στο Perseverance στην προσπάθεια ανακάλυψης αρχαίας μικροβιακής ζωής στον Άρη.

Περισσότερα: Μετεωρίτης επιστρέφει στον Άρη με την αποστολή της NASA

Οι κομήτες αποτελούνται από πάγο, σκόνη και μικρά κομμάτια πετρωμάτων, χαλαρά συνδεδεμένα μεταξύ τους. Τους αποκαλούμε και "βρόμικες χιονόμπαλες". Είναι μικρά ουράνια σώματα, σαν ένα βουνό εδώ στη Γη, που όταν πλησιάζουν στον Ήλιο μεταμορφώνονται, αναπτύσσοντας ουρές εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Περισσότερα: Η δομή της ουράς του κομήτη NEOWISE

Τρεις χώρες, ΗΠΑ, Κίνα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιχειρούν εκτοξεύσεις για τον Άρη τέλος Ιουλίου. Από το πλήθος των διαστημοσυσκευών που έχουμε κατά καιρούς στείλει στον Κόκκινο Πλανήτη, έξι δορυφόροι βρίσκονται σήμερα σε τροχιά και τον μελετούν από ψηλά και δύο συσκευές παραμένουν σε λειτουργία στο έδαφος, το lander InSight και το Curiosity Rover. Αν όλα πάνε καλά, σε μερικούς μήνες θα έχουμε δύο επιπλέον δορυφόρους, ένα ακόμη lander και δύο ακόμη οχήματα στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Περισσότερα: Τρία σκάφη εκτοξεύονται για τον Άρη στις επόμενες εβδομάδες!

Έχουν περάσει πάνω από είκοσι χρόνια από την προηγούμενη φορά που ένας κομήτης, o Hale-Bopp, ήταν ορατός με γυμνό μάτι στον ουρανό. Η αναμονή αυτή τερματίστηκε με τον κομήτη C/2020 F3 (NEOWISE), μα μέχρι τώρα ήταν ορατός τα ξημερώματα και πολύ χαμηλά στον ορίζοντα. Τις επόμενες ημέρες αυτό θα αλλάξει, ο κομήτης θα αρχίσει να φαίνεται το σούρουπο.

Περισσότερα: Πως να δείτε τον κομήτη NEOWISE με γυμνό μάτι το σούρουπο!

Όταν αστέρια σαν τον Ήλιο μας (και μέχρι 8 φορές μεγαλύτερα σε μάζα) φθάνουν στο τέλος της ζωής τους, διαστέλλονται, μετατρέπονται σε κόκκινους γίγαντες και εκτινάσσουν κελύφη αερίων και σκόνης στο διάστημα. Καθώς τα εξωτερικά στρώματα του αστεριού απομακρύνονται, αποκαλύπτεται σταδιακά ο πυκνός, καυτός πυρήνας του αστεριού, πλέον ένας λευκός νάνος. Με θερμοκρασία περί τους 100.000 °C η υπεριώδης ακτινοβολία από τον λευκό νάνο διεγείρει τα στρώματα αερίων που έχουν εκτιναχθεί από το αστέρι κάνοντάς τα να ακτινοβολούν. Έτσι δημιουργείται ένα πλανητικό νεφέλωμα.

Περισσότερα: Το Hubble παρατηρεί τον θάνατο παρόμοιων άστρων με τον Ήλιο μας

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να προσανατολιστείτε στον νυχτερινό ουρανό του καλοκαιριού, από το να βρείτε το Θερινό Τρίγωνο.

Μόλις νυχτώσει, θα δείτε τρία φωτεινά αστέρια όχι πολύ πάνω από τον ορίζοντα. Μέρα με τη μέρα καθώς προχωράει το καλοκαίρι, τα αστέρια αυτά θα βρίσκονται όλο και ψηλότερα στον ουρανό. Αυτό είναι το περίφημο Θερινό Τρίγωνο, ένας σχηματισμός τριών από τα φωτεινότερα αστέρια του έναστρου ουρανού.

Περισσότερα: Αστερισμοί του Καλοκαιριού: Tο Θερινό Τρίγωνο

Στη φωτογραφία ο αστροναύτης John W. Young οδηγεί το Σεληνιακό Όχημα - Lunar Roving Vehicle (LRV) - στην επιφάνεια της Σελήνης. Image credit: NASA

Η πρώτη αποστολή που διέθετε Σεληνιακό Όχημα ήταν η Απόλλων 15. Οι αστροναύτες θα το χρησιμοποιούσαν για να ανέβουν στα υψίπεδα της Σελήνης.

Περισσότερα: Οδήγηση στο Φεγγάρι: Το Σεληνιακό Όχημα των αποστολών Απόλλων

Τα τελευταία χρόνια ο Βόρειος Μαγνητικός Πόλος μετατοπίζεται προς την Σιβηρία με μεγάλη ταχύτητα. Ο Μαγνητικός Πόλος μετατοπίζεται συνεχώς, μα το 1990 ο ρυθμός μετατόπισης επιταχύνθηκε ξαφνικά. Οι επιστήμονες βρήκαν πρόσφατα την εξήγηση αυτού του φυσικού φαινομένου.

Περισσότερα: Γιατί ο Μαγνητικός Πόλος της Γης μετατοπίζεται με μεγάλη ταχύτητα;