Είμαστε μια ομάδα που μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα

Νικόλαος Ματσόπουλος

Ο Νικόλαος Ματσόπουλος σπούδασε Ναυπηγός Μηχανικός, Φυσικές Επιστήμες (BSc) και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία της Επιστήμης (MSc) και την Εκπαίδευση (MEd). Με την Αστρονομία ασχολήθηκε από την πρώτη εφηβική ηλικία. Την περίοδο 1973-1979 εργάστηκε εθελοντικά στο Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το 1979 εντάχθηκε στο μόνιμο προσωπικό του Αστεροσκοπείου, απ’ όπου συνταξιοδοτήθηκε το 2014.

Τα ενδιαφέροντα του περιλαμβάνουν αστρονομικές παρατηρήσεις του Ήλιου, των πλανητών και των μεταβλητών αστέρων. Παράλληλα ασχολείται με την Iστορία της Επιστήμης, την διδακτική της Αστρονομίας και την Διάδοση της Επιστημονικής Γνώσεως. Έχει λάβει μέρος ως εισηγητής σε 48 επιστημονικά συνέδρια, μετείχε ως επιστημονικός συνεργάτης σε 16 επιδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, ενώ ήταν επιστημονικός υπεύθυνος σε δύο.

Από το 1995 έως και τη συνταξιοδότησή του υπήρξε ο υπεύθυνος για τη δημιουργία, υποστήριξη και ανάπτυξη του Κέντρου Επισκεπτών του ΙΑΑΔΕΤ (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης) στην Πεντέλη. Υπήρξε ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου Ελλήνων Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών και διετέλεσε πρόεδρος (1995-1999) της επιτροπής για την εκπαίδευση κοινού και ενηλίκων της European Association for Astronomy Education. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 επιστημονικές εργασίες, ανακοινώσεις σε συνέδρια και άρθρα, καθώς και οκτώ βιβλία.

Θεοφάνης Ματσόπουλος

Ο Θεοφάνης Ματσόπουλος εξειδικεύεται στην αστροφωτογραφία, την ψηφιακή επεξεργασία εικόνας, στα 3D animation και στην παραγωγή ντοκιμαντέρ για ψηφιακά πλανητάρια. Είναι συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) που έχει έδρα το Μόναχο και διαθέτει, στην έρημο της Atacama στην Χιλή, τα μεγαλύτερα αστρονομικά παρατηρητήρια στον κόσμο. Έχει δημιουργήσει και σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για πλανητάρια τα οποία προβάλλονται σε περισσότερα από 700 πλανητάρια στον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε 27 γλώσσες. Τα ντοκιμαντέρ “From Earth To The Universe”, “The Hot and Energetic Universe” και “The Sun Our Living Star” καθώς περισσότερα από 300 Video clips, time-lapses και 3D animation βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου και διανέμονται δωρεάν με σκοπό την διάδοση της επιστήμης της Αστρονομίας στο ευρύ κοινό.

Φωτογραφίζει τοπία με φόντο τον έναστρο ουρανό, αστρονομικά φαινόμενα και ουράνια αντικείμενα βαθέως ουρανού με τη χρήση διαφόρων τηλεσκοπίων στο ιδιόκτητο αστεροσκοπείο του. Είναι ο πρώτος έλληνας που έχει συμμετάσχει σε επίσημη φωτογραφική αποστολή του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στην Χιλή. Συνεργάζεται με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών λαμβάνοντας αστροφωτογραφίες από το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall και το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος». Έχει παρουσιάσει τρεις εκθέσεις φωτογραφίας: «Η Ελλάδα των Άστρων», «Μεταξύ Ουρανού και Γης», «Αρχαία Κόρινθος» στην Αθήνα, τα Ιωάννινα, την Κόρινθο και άλλες πόλεις και νησιά της Ελλάδας. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 40 παγκόσμια φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και φωτογραφίας.

Τέλος έχει βραβευτεί με τα βραβεία “Best FullDome Cinematography Award” για το ντοκιμαντέρ πλανηταρίου “Capturing the Starlight: The Magnificent Telescopes”, το “Golden Star Award (1st)” για το ντοκιμαντέρ πλανηταρίου “The Hot and Energetic Universe”​ και το “Best Visual Effects Award” για το ντοκιμαντέρ εικονικής πραγματικότητας “Mars: The Red Planets VR”.

Κωνσταντίνος Σακκάς

Ο Κωνσταντίνος Σακκάς, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, ασχολείται από το 1999 ενεργά με την αστρονομία διοργανώνοντας εκδηλώσεις και βραδιές παρατήρησης με τηλεσκόπια σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Κάνει συστηματικά παρουσιάσεις και μαθήματα αστρονομίας σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Είναι γραμματέας και ιδρυτικό μέλος του Αστεροσκοπείο Ζαγορίου και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων. Από το 2016 δημιούργησε και λειτουργεί το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο – Planetarium on the Go.

Χρήστος Σακκάς

Ο Χρήστος Σακκάς είναι Πολιτικός Μηχανικός Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακό σε Διαχείριση έργων – MSC Engineering project management – από το UMIST (University of Manchester Institute of Science and Technology). Από το 2016 δημιούργησε και λειτουργεί το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο – Planetarium on the Go.