(Διάρκεια 27 λεπτά – Για ενήλικο κοινό και για παιδιά 12+)

“Το Φάντασμα του Σύμπαντος” είναι μια ταινία θόλου που παρουσιάζει τη συναρπαστική εξερεύνηση της σκοτεινής ύλης, από το Big Bang έως την προσδοκώμενη ανακάλυψη της, στο Large Hadron Collider.

Η ταινία αποκαλύπτει τους πρώτους υπαινιγμούς της ύπαρξης της σκοτεινής ύλης μέσα από τις έρευνες του Fritz Zwicky, του επιστήμονα που εισήγαγε τον όρο “σκοτεινή ύλη”. Περιγράφει την ανακάλυψη της Vera Rubin στον γαλαξία της Ανδρομέδας και στη συνέχεια κατευθύνεται βαθιά κάτω από το έδαφος για να παρουσιάσει τον πιο ευαίσθητο ανιχνευτή σκοτεινής ύλης στη Γη, που στεγάζεται σε ένα πρώην χρυσωρυχείο.

Στην συνέχεια, ταξιδεύει τον θεατή στον χώρο και το χρόνο διαμέσου του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN, ταξιδεύοντας παράλληλα με τα σωματίδια προτού αυτά συγκρουστούν σε εκπληκτικές οπτικές εκρήξεις φωτός και ήχου, δείχνοντας πώς οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να ερευνήσουν τα συστατικά της σκοτεινής ύλης.

Δημιουργός της ταινίας είναι ο Michael Barnett του Lawrence Berkeley National Laboratory, επικεφαλής της ομάδας Particle Data Group και συντονιστής της εκπαίδευσης για το πείραμα ATLAS στο Large Hadron Collider.

Διατίθεται σε 16 γλώσσες: Ελληνικά, English, German, Chinese, French, Japanese, Russian, Spanish, Finnish, Polish, Korean, Swedish, Portuguese, Turkish, Czech, Italian