(Διάρκεια 32 λεπτά – Προτείνεται για Ηλικίες 5+)

Η ταινία μας μεταφέρει στα βάθη της θάλασσας σε έναν κοραλλιογενή ύφαλο, ένα μοναδικό κόσμο, πολύχρωμο και ξένο, γεμάτο περιπέτειες και κίνδυνους, αινίγματα και μυστήρια, παλιούς θρύλους και μύθους… ένα κόσμο που κατοικείται από πλάσματα με χιούμορ και θάρρος, αξιαγάπητα και παράξενα, γοητευτικά και επικίνδυνα.

Ο Μαγεμένος  Ύφαλος Kaluoka ‘Hina, ανεξερεύνητος από την ανθρωπότητα…

…κρυμμένος στους απέραντους ωκεανούς του πλανήτη μας, όπου τα βάθη των θαλασσών φρουρούν τα συναρπαστικά μυστικά τους. Ένα από τα πιο πολύτιμα είναι ο Kaluoka ‘Hina, ένας τροπικός κοραλλιογενής ύφαλος – μία μαγεία πλανάται πάνω από αυτό το όμορφο μέρος, ώστε οι άνθρωποι να μην μπορούν να το βρουν. Έτσι οι πολύχρωμοι κάτοικοι του υφάλου ζούσαν ειρηνικά, μέχρι που η έκρηξη ενός ηφαιστείου λύνει τα μάγια…

Τώρα είναι στο χέρι του Άρη Πριόνη και του Λάκη Λιθρίνη να επαναφέρουν τη μαγεία στο σπίτι τους, τον  Kaluoka ‘Hina. Το μόνο στοιχείο τους: ένας αρχαίος θρύλος που λέει ότι πρέπει να αγγίξουν το φεγγάρι… Μα πώς είναι δυνατόν ένα ψάρι να αγγίξει το φεγγάρι; Αυτός είναι μόνο ένας από τους γρίφους που πρέπει να λύσουν ο Άρης και ο Λάκης στην συγκλονιστικότερη περιπέτεια της ζωής τους: την αποστολή τους να σώσουν τον αγαπημένο τους Ύφαλο. 

“Ο Μαγεμένος Ύφαλος” – μια χιουμοριστική περιπέτεια για παιδιά και για όσους αισθάνονται παιδιά, διασκεδαστική και συναρπαστική, με πολλές πληροφορίες και στοιχεία για τον υποθαλάσσιο κόσμο.  Μία συναρπαστική και εκπαιδευτική ταινία, η οποία οξύνει την ευαισθητοποίησή μας για την προστασία του περιβάλλοντος. Μια πραγματική απόλαυση για όλη την οικογένεια.

Τη φωνή τους δανείζουν στους ήρωες της παράστασης, οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Κασσάνδρα: Χρυσούλα Διαβάτη, Αφήγηση: Αντώνης Καφετζόπουλος, Ναπολέων: Αλέξανδρος Λογοθέτης, Σοφός: Ηλίας Λογοθέτης, Λίλυ: Χρύσα Παπαδοπούλου, Ρούλης: Αργύρης Παυλίδης, Δρακούλης: Φώτης Πετρίδης, Μπούλης: Λουκάς Φραγκούλης, Λάκης Λιθρίνης: Παύλος Χαϊκάλης, Άρης Πριόνης: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φαγάνας: Johny Vavouras

Παραγωγή: Soft Machine, Sky Skan 2004. (Σκηνοθεσία: Peter Popp, Σενάριο: Gerry Winter, Σκηνοθετική Επιμέλεια Μεταγλώτισσης: Φώτης Πετρίδης, Μετάφραση: Λουκάς Αρμπιλιάς, Διασκευή: Εύη Γαρδίκη, Τραγούδι: Αλεξάνδρα Πασχάλη, Μίξη Ήχου: Stargazer Audio)

Διατίθεται σε δύο γλώσσες Ελληνικά και Αραβικά. Μεταγλωττισμένο σε: Cantonese, Dutch, English, Finnish, French, German, Japanese, Korean, Mandarin, Portuguese, Russian, Spanish, Swedish, Thai, Turkish.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΑΣΚΑΛΟ

“Η προϋπόθεση για τη γνώση είναι η περιέργεια” Ζακ-Υβ Κουστώ

Δεν είναι τυχαίο ότι η Γη μας αποκαλείται ο “γαλάζιος πλανήτης”: 70% της επιφάνειάς της καλύπτεται από νερό. Οι απέραντοι ωκεανοί σχηματίζουν έναν τεράστιων διαστάσεων βιότοπο, με ένα μεγάλο μέρος του ακόμη ανεξερεύνητο.

Ο Μαγεμένος Ύφαλος μεταφέρει τον θεατή σε συναρπαστικές περιοχές του θαλάσσιου κόσμου. Το σενάριο προσφέρει πληροφοριακά στοιχεία για τη ζωή στους ωκεανούς, αφυπνίζοντας την περιέργεια και την επιθυμία του θεατή να μάθει περισσότερα. Και ειδικά στα παιδιά, όπου μέσα από το κεντρικό θέμα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ευαισθησία για τους θαλάσσιους βιοτόπους.

Το Ευγενίδειο Πλανητάριο έχει εκδώσει Οδηγό για τον Δάσκαλο ο οποίος πηγαίνει βαθύτερα στα θέματα με τα οποία καταπιάνεται η ταινία, προσφέροντας μερικά απίστευτα δεδομένα και εξηγώντας ενδιαφέρονται φαινόμενα του υποθαλάσσιου κόσμου, με εικόνες και γλώσσα εύκολη και κατανοητή. Τι επιρροή έχει το διάστημα, μέσω του φεγγαριού και του ήλιου, στη ζωή στη θάλασσα; Μέσω της άμπωτης και την πλημμυρίδας, το φεγγάρι και ο ήλιος επηρεάζουν τις ζωές των κατοίκων του ωκεανού με σημαντικούς και διαφορετικούς τρόπους. Τι είναι βιοφωταύγεια και γιατί μερικά θαλάσσια πλάσματα ανέπτυξαν αυτό το χαρακτηριστικό; Πως μοιάζει ένα υποθαλάσσιο δάσος φυκιών (kelp forest);

Τα επιμέρους θέματα είναι τα εξής:

–          Κοραλλιογενείς Ύφαλοι – πολύχρωμοι υποθαλάσσιοι κόσμοι

–          Πότε το φεγγάρι κάνει τα κοράλλια να ανθίσουν

–          Η ανάσα των ωκεανών

–          Η ζούγκλα μέσα στη θάλασσα

–          Πυροτεχνήματα χρωμάτων στο αιώνιο σκοτάδι

Στην ιστορία, ο παρθένος κοραλλιογενής ύφαλος επιβιώνει μόνο διότι ένα μαγικό ξόρκι τον προστατεύει από τους ανθρώπους. O Μαγεμένος Ύφαλος όχι μόνο ψυχαγωγεί αλλά μεταφέρει και ένα μήνυμα στον θεατή: εμείς οι άνθρωποι φέρουμε την ευθύνη για τη φύση, και συνεπώς, η φύση δεν πρέπει να χρειάζεται κανένα ξόρκι προκειμένου να επιβιώσει.