You are currently viewing ΤΑ ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΩΡΙΩΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥ PLANETARIUM ON THE GO

ΤΑ ΝΕΦΕΛΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΩΡΙΩΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥ PLANETARIUM ON THE GO

Μια φορά αν εντοπίσετε τον Ωρίωνα, αρκεί για να μην τον χάσετε ποτέ ξανά στον νυχτερινό ουρανό. Aπό την αρχαιότητα ακόμη, o Ωρίωνας είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους αστερισμούς. Ένα από τα παλαιότερα ανθρώπινα τεχνουργήματα, μια πλάκα ελεφαντόδοντου ηλικίας 32.500 ετών, θεωρείται ότι απεικονίζει πάνω της τον αστερισμό!

Σε μία αστροβραδιά με την Astro Tour Greece θα σας δείξουμε αρχικά πως να εντοπίζετε τον Ωρίωνα στον νυχτερινό ουρανό και στη συνέχεια θα σας αποκαλύψουμε τα κρυμμένα από το γυμνό μάτι μυστικά του, παρατηρώντας τον με τα μεγάλα μας τηλεσκόπια. Σε λιγότερο από μία ώρα θα παρατηρήσετε μέσα από το προσοφθάλμιο 7 διάσημα αντικείμενα βαθέως ουρανού, όπως το Μεγάλο Νεφέλωμα του Ωρίωνα. Επιπλέον, χάρη στα νέας τεχνολογίας τηλεσκόπιά μας θα μπορείτε να αποθηκεύετε φωτογραφίες από αυτά τα αντικείμενα σε πραγματικό χρόνο κατευθείαν στο κινητό σας!

Ο Ωρίωνας βρίσκεται στον ουράνιο ισημερινό και είναι κυρίως εμφανής στον νυχτερινό ουρανό από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, τον χειμώνα για το βόρειο ημισφαίριο και το καλοκαίρι για το νότιο. Αναφορές του υπάρχουν σε πολλούς μύθους αρχαίων πολιτισμών από όλο τον κόσμο, πολλοί προγενέστεροι των Ρωμαίων και των αρχαίων Ελλήνων. Οι τελευταίοι παρουσιάζαν τον Ωρίωνα ως γιγάντιο κυνηγό. Με γυμνό μάτι μπορούμε να παρατηρήσουμε πολλά χαρακτηριστικά του αστερισμού, ακόμη και από σχετικά φωτεινά περιβάλλοντα.

Ο λαμπρός κόκκινος υπεργίγαντας Μπετελγκέζ, σηματοδοτεί τον δεξιό ώμο του κυνηγού Ωρίωνα. Ακόμη και με γυμνό μάτι διακρίνεται το κόκκινο χρώμα αυτού του ενδέκατου πιο λαμπρού αστεριού του νυχτερινού ουρανού. Κάποια στιγμή στα επόμενα 100.000 χρόνια ο Μπετελγκέζ θα μας χαρίσει ένα υπέροχο θέαμα αφού θα τελειώσει τη ζωή του ως ένας υπερκαινοφανής αστέρας (supernova) ορατός ακόμη και την ημέρα, που θα λάμπει στον νυχτερινό ουρανό περισσότερο και από το φεγγάρι.

Ο Ρίγκελ, το αριστερό πόδι του Ωρίωνα, το έκτο πιο λαμπρό αστέρι στον νυχτερινό ουρανό, είναι ένας μπλε υπεργίγαντας.

Η Μπελλατρίξ σηματοδοτεί τον αριστερό ώμο του κυνηγού και είναι το κοντινότερο κύριο αστέρι του Ωρίωνα μόλις στα 244,6 έτη φωτός.

Ο Σάιφ, το δεξί πόδι του κυνηγού, είναι σε παρόμοια απόσταση με τον Ρίγκελ, αλλά φαίνεται αρκετά πιο αμυδρός.

Η Μέισσα, το αμυδρό κεφάλι του Ωρίωνα, είναι ένα πολλαπλό αστέρι περί τα 1.100 έτη φωτός μακρυά.

Η Zώνη του Ωρίωνα, αποτελείται από τους αστέρες Μιντάκα, Αλνιλάμ και Αλνιτάκ που φαίνονται ευθυγραμμισμένοι.

Το ξίφος του Ωρίωνα φαίνεται να αποτελείται από 3 αστέρια. Το πιο λαμπρό είναι ένα σύστημα πολλαπλών αστέρων που ονομάζεται Χάτσια.

Βόρεια του Μπετελγκέζ είναι τα αστέρια που σηματοδοτούν το ρόπαλο του Ωρίωνα.

Δυτικά της Μπελλατρίξ υπάρχουν 6 αστέρια (Π του Ωρίωνα), που αποτελούν την ασπίδα του Κυνηγού.

Ο Ωρίωνας είναι αγαπημένος αστερισμός για τους ερασιτέχνες αστρονόμους λόγω των πολλών στόχων βαθέως ουρανού. Το Σύμπλεγμα Μοριακών Νεφών του Ωρίωνα είναι μία τεράστια φαινομενικά περιοχή από νεφελώματασμήνη αστεριών, και περιοχές αστρογέννεσης που εκτείνεται σε όλο τον αστερισμό και βρίσκεται σε απόσταση 1.600 έτη φωτός από τη Γη.

Παρατηρώντας τον Ωρίωνα με τα τελευταίας τεχνολογίας τηλεσκόπια του Planetarium On The Go, σε λιγότερο από μία ώρα αποκαλύπτονται στο προσοφθάλμιο οι χρωματιστές εικόνες 7 υπέροχων αντικειμένων βαθέως ουρανού.

Στο μέσο του ξίφους του Ωρίωνα βρίσκεται το εντυπωσιακό Μ42 Μέγα Νεφέλωμα του Ωρίωνα, ένα από τα πιο φωτεινά νεφελώματα στον νυχτερινό ουρανό. Με γυμνό μάτι από σκοτεινό ουρανό μπορούμε να το δούμε σαν μία θολή περιοχή στο κεντρικό αστέρι του ξίφους του Ωρίωνα. Το νεφέλωμα αυτό αποτελεί την κοντινότερη περιοχή μαζικής αστρογέννεσης στη Γη, με την απόστασή του να είναι περίπου 1.340 έτη φωτός.

Το Μ43, γνωστό και ως De Mairan’s Nebula, είναι στην ουσία μέρος του Νεφελώματος του Ωρίωνα και χωρίζεται από αυτό με μία λωρίδα πυκνής σκόνης.

Το Sh2-279 είναι μία περιοχή ΗΙΙ (ιονισμένου ατομικού υδρογόνου) και φωτεινών νεφελωμάτων που περιλαμβάνει και ένα νεφέλωμα ανάκλασης γνωστό ως το Νεφέλωμα του Δρομέα, που βρίσκεται στο πιο βόρειο μέρος του ξίφους του Ωρίωνα.

Στο ανατολικότερο σημείο της ζώνης του Ωρίωνα νότια του Αλνιτάκ βλέπουμε το νεφέλωμα εκπομπής IC434. Εκεί βρίσκεται και το διάσημο Νεφέλωμα της Αλογοκεφαλής. Ονομάζεται έτσι επειδή το στροβιλιζόμενο νέφος σκόνης και αερίου από το οποίο αποτελείται (νεφέλωμα απορρόφησης), μοιάζει με κεφάλι αλόγου όταν παρατηρείται από τη Γη.

Κοντά στο Νεφέλωμα της Αλογοκεφαλής βρίσκεται το Νεφέλωμα της Φωτιάς (NGC 2024). Είναι ένα νεφέλωμα εκπομπής, το οποίο ιονίζεται από τα υψηλής ενέργειας υπεριώδη φωτόνια που εκπέμπονται από το φωτεινό αστέρι Αλνιτάκ.

Το Μ78 είναι ένα από τα πιο φωτεινά νεφελώματα ανάκλασης στον νυχτερινό ουρανό. Είναι ένα σύννεφο διαστρικής σκόνης που ανακλά το φώς από τα διπλανά αστέρια. Η ενέργεια των γειτονικών άστρων δεν είναι αρκετή για να ιονίσει το αέριο του νεφελώματος και να το κάνει νεφέλωμα εκπομπής, αλλά είναι αρκετή για να κάνει τη σκόνη ορατή.

Το NGC2174, γνωστό και ως Νεφέλωμα Κεφαλής Μαϊμού (Monkey Head Nebula), είναι νεφέλωμα εκπομπής σε απόσταση περίπου 6.400 ετών φωτός.

– –

Χρήστος Σακκάς

Leave a Reply