Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go English version 

nikosΟ Νικόλαος Ματσόπουλος είναι κάτοχος Πτυχίου Ναυπηγού Μηχανικού, Πτυχίου στις Φυσικές Επιστήμες (BSc), καθώς και δύο μεταπτυχιακών τίτλων στην Επικοινωνία της Επιστήμης (MSc) και την Εκπαίδευση (ΜΔΕ).

Την περίοδο 1973-1978 εργάστηκε ως άμισθος παρατηρητής στο Αστρονομικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ και ο 1979 εντάχθηκε στο μόνιμο προσωπικό του.

Από το 1995 έως και τη συνταξιοδότησή του το 2014 υπήρξε ο υπεύθυνος για τη δημιουργία, υποστήριξη και ανάπτυξη του Κέντρου Επισκεπτών του ΙΑΑΔΕΤ (Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης)  στην Πεντέλη.

fanisΟ Θεοφάνης Ματσόπουλος εξειδικεύεται στην αστροφωτογραφία, την ψηφιακή επεξεργασία εικόνας, στα 3D animation και στην παραγωγή ντοκιμαντέρ για ψηφιακά πλανητάρια. Είναι συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) που έχει έδρα το Μόναχο και διαθέτει, στην έρημο της Atacama στην Χιλή, τα μεγαλύτερα αστρονομικά παρατηρητήρια στον κόσμο. Έχει δημιουργήσει και σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για πλανητάρια τα οποία προβάλλονται σε περισσότερα από 700 πλανητάρια στον κόσμο και έχουν μεταφραστεί σε 24 γλώσσες. Τα ντοκιμαντέρ  “From Earth To The Universe” και “The Hot and Energetic Universe” καθώς περισσότερα από 300 Video clip, time-lapses και 3D animation βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου και διανέμονται δωρεάν με σκοπό την διάδοση της επιστήμης της Αστρονομίας στο ευρύ κοινό.             

Φωτογραφίζει τοπία με φόντο τον έναστρο ουρανό, αστρονομικά φαινόμενα και ουράνια αντικείμενα βαθέως ουρανού με τη χρήση διαφόρων τηλεσκοπίων στο ιδιόκτητο αστεροσκοπείο του. Είναι ο πρώτος έλληνας που έχει συμμετάσχει σε επίσημη φωτογραφική αποστολή του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στην Χιλή. Συνεργάζεται με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών λαμβάνοντας αστροφωτογραφίες από το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall και το υπερσύγχρονο τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος». Έχει παρουσιάσει τρεις εκθέσεις φωτογραφίας: «Η Ελλάδα των Άστρων», «Μεταξύ Ουρανού και Γης», «Αρχαία Κόρινθος» στην Αθήνα, τα Ιωάννινα, την Κόρινθο και άλλες πόλεις και νησιά της Ελλάδας. Τέλος έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 40 παγκόσμια φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και φωτογραφίας. 

kostasΟ Κωνσταντίνος Σακκάς, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, είναι γραμματέας και ιδρυτικό μέλος του Αστεροσκοπείο Ζαγορίου και ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Ιωαννίνων.

Ασχολείται ενεργά με την αστρονομία από το 1999 διοργανώνοντας εκδηλώσεις και αστροπαρατηρήσεις σε σχολεία, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και κάνοντας συστηματικά παρουσιάσεις και μαθήματα αστρονομίας σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

 

xristosΟ Χρήστος  Σακκάς είναι  πολιτικός μηχανικός Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακό σε Διαχείριση έργων (MSC Engineering project management) από το UMIST (University of Manchester Institute of Science and Technology). Από το 1999 ασχολείται με έργα Πολιτικού Μηχανικού.