Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go English version 

4,5,7,8 & 9 Μάϊου 2018 - με ελεύθερη είσοδο

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go κάνει για 2η χρονιά μια στάση σε 5 σχολεία του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων & καλεί μικρούς & μεγάλους να γνωρίσουν τον έναστρο ουρανό μέσα από μία μοναδική οπτικοακουστική διδακτική εμπειρία!

Ένα βήμα πιο κοντά στον έναστρο ουρανό θέλει να φέρει το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, όλους όσους θέλουν να εξερευνήσουν το διάστημα και να κατανοήσουν τη Γη και τη θέση μας στο σύμπαν. Με άξονα αυτή τη σκέψη, καλεί για 2η χρονιά το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go στα προαύλια 5 Ανοιχτών Σχολείων της Αθήνας για ένα ακόμα συναρπαστικό ταξίδι στο αχανές διάστημα, μέσα από την προβολή 4 ψηφιακών παραστάσεων ημισφαιρικής οθόνης πλήρους θόλου (360ο) στον συναρμολογούμενο θόλο διαμέτρου 6 μέτρων.

Από την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018 έως την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018 (εκτός της Κυριακής 6/5/18), το πλανητάριο θα επισκέπτεται κάθε μέρα και από ένα διαφορετικό σχολείο για προβολές. Οι προβολές απευθύνονται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε ενήλικες, ενώ διατίθεται και μία ψηφιακή παράσταση για παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Παράλληλα με τις προβολές, θα γίνεται παρατήρηση με τηλεσκόπιο του Ήλιου, μέσω ειδικού ηλιακού φίλτρου την ημέρα και διάφορων αντικειμένων του νυχτερινού ουρανού το σούρουπο-βράδυ.

Διαβάστε περισσότερα: Εβδομάδα Αστρονομίας - Για 2η χρονιά στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργάνωσε δράση αστρονομίας την Πέμπτη 29 Μαρτίου για σχολεία και γενικό κοινό στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί. Αξιοποιώντας το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο και τις ψηφιακές προβολές του, πάνω από 900 επισκέπτες γνωρίσαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αστέρια, αστερισμούς, ουράνια σώματα και ανθρώπινες λειτουργίες. Παράλληλα μέσα από το τηλεσκόπιο του Planetarium on the Go παρατηρούσαμε τον Ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας και τους κρατήρες της Σελήνης το βράδυ.

Διαβάστε περισσότερα: Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο ταξιδεύει στο Μουσείο Μετάξης

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go εγκαταστάθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε ένα ναό της γνώσης, στον Πύργο των Βιβλίων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης "Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο", 17 και 18 Μαρτίου 2018.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ακαδημία Νευροεπιστημών υπό την αιγίδα και συμμετοχή της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών, στο πλαίσιο της διεθνούς Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο (Brain Awareness Week 2018). Το πλανητάριο πήρε τη μορφή εγκεφάλου και πάνω από 3.000 άτομα εισήλθαν στον θόλο για να βιώσουν την εμπειρία της ταινίας NEURODOME. Η εκδήλωση περιελάμβανε επίσης διαδραστικές ομιλίες, παρατήρηση με μικροσκόπια, προπλάσματα ανθρώπινου εγκεφάλου, πειράματα νευροφυσιολογίας και άλλα, παρουσιάζοντας με τρόπο κατανοητό από όλους τα επιστημονικά ευρήματα των τελευταίων ετών για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, για την αντίληψη του κόσμου γύρω μας, τη λήψη αποφάσεων, τα συναισθήματα, τη μνήμη και τη σύνθετη σκέψη. 

Όπως έγραψε η Λίνα Γιάνναρου στην Καθημερινή "Με άξονα το πλανητάριο, στο ΚΠΙΣΝ έχει στηθεί μια εντυπωσιακή «αξονική» του εγκεφάλου. «Θα παρουσιάσουμε τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου από όλες τις πλευρές. Τόσο μακροσκοπικά, την ανατομία του, όσο και μικροσκοπικά, τα νευρικά κύτταρα, τις αποφυάδες, αλλά και από την πλευρά των αποτελεσμάτων της επίδρασής μας στον εγκέφαλο»".

Εκτενή κάλυψη της εκδήλωσης στο  Ένθετο Πρίσμα στην Αυγή από τη Λήδα Αρνέλλου

Διαβάστε περισσότερα: Εξερευνώντας τον Εγκέφαλο - το Πλανητάριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ο πολυχώρος ΜΕΓΑΛο Ο διοργανώνει προβολές με το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο - Planetarium On The Go την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, στον πολυχώρο ΜΕΓΑΛο Ο, Γρηγορίου Ε’ 69, Χανιά -- https://www.facebook.com/events/2042107976066733/

Διαβάστε περισσότερα: Χανιά - Κυριακή 21 Ιανουαρίου

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Morfosi ΚΔΑΠ - Ναυπάκτου

την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου διοργανώνει Ημέρα Αστρονομίας με το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο

Διαβάστε περισσότερα: Ναύπακτος - Τετάρτη 22 Νοεμβρίου